Week 1 – 2020

05 januari 2020

De tweede en laatste dag van de Open Water cursus voor Martijn, Alvin, Laura en Jitske. Vandaag gaan we duiken vanuit Nusa Dua en gaat Elyne mee voor een introductieduik. Helaas heeft Jitske moeten afbreken wegens verkoudheid, hierdoor had ze moeite met klaren. Hopelijk kan ze later deze week haar brevet alsnog halen met een volgende duik. Martijn, Alvin en Laura ronden al hun oefeningen af vandaag en slagen voor hun PADI Open Water brevet.

04 januari 2020

Martijn, Alvin, Laura en Jitske gaan vandaag beginnen aan de eerste praktijkdag van hun PADI Open Water cursus. Ze zijn allemaal al geslaagd voor de theorie door gebruik te maken van de e-learning. Wat rest is alleen nog de praktijk; die doen we vandaag in het mooie zwembad van Coral Triangle Center in Sanur. Onze instructeur Mitha neemt stap voor stap alle oefeningen met onze cursisten door en gaat dan met ze aan de slag. Zonder moeite slagen ze voor de zwembadsessie en zijn ze klaar om het open water in te gaan. Onze boot vaart uit vanuit Sanur waar ze onder andere een schitterende koraalduivel tegenkomen en een enorme kogelvis.

02 januari 2020

De eerste duik van het nieuwe jaar 2020, de eerste duik van het jaar is altijd een bijzondere… Vandaag is zeker ook bijzonder voor Eva, ze gaat vandaag in het open water duiken. Voor kerst had ze al in het zwembad geoefend en haar angst overwonnen, vandaag begint ze met haar eerste voornemen: voor het eerst in de oceaan duiken. We rijden naar Padang Bai met een volle bus en we stappen op een grote boot op weg naar Jepun voor de eerste sessie. Hans doet vandaag een introductieduik om te zien hoe hij duiken vind, zijn vrouw Yvi gaat mee om te snorkelen. Ome Lukas neemt zijn nichtje mee voor nog een duik als verjaardagscadeau en vader Markus gaat samen met Yvi snorkelen. We komen weer barracuda’s tegen, blauwe zeesterren en hele grote kogelvissen. We varen voor de tweede sessie naar Blue Lagoon waar we weer een schitterende schildpad tegen komen. We konden het jaar niet beter dan dit beginnen!

01 januari 2020

We wensen al onze lezers, volgers, vrienden en familie een heel gelukkig Nieuwjaar namens het team DDA Bali. We wensen iedereen veel geluk, liefde en gezondheid toe voor 2020. Wij hopen weer veel te mogen duiken en snorkelen in 2020 en prachtige foto’s en verhalen met jullie te mogen delen op onze blog, onze Instagram en Facebook-pagina. Mocht je zelf in 2020 willen duiken op Bali, neem dan contact met ons op via ddabali@gmail.com of via Whatsapp op +31623755385 of +31613987400.

Week 52 – 2019

29 december 2019

Vandaag zijn we met 5 verschillende nationaliteiten op pad; een Nederlander, een Indonesiër, drie Oostenrijkers en een dame uit China en een uit de Oekraïne. We duiken weer in Nusa Dua omdat ze niets liever willen dan haaien zien. We weten ze weer precies te vinden onder het koraal en schieten mooie foto’s. Anna vind het supercool om met haar oom en haar vader te duiken en ze is als een vis in het water. Nog nooit eerder heeft ze gedoken maar ze is een natuurtalent, ze duikt zelfs al op haar rug alsof het niets is. Ook Lukas heeft de smaak te pakken, terwijl we terugvaren naar de kust vraagt hij hoeveel duikbrevetten er te halen zijn en hoe snel hij ze allemaal kan halen. We zullen hun zeker terugzien in het nieuwe jaar.

24 december 2019

Vandaag vieren we Kerstavond op warm Bali, maar eerst gaan we te water met 5 enthousiaste Zweden. Samen zullen ze voor het eerst Kerst vieren in de warmte van Indonesië, een ervaring om nooit te vergeten. We varen vandaag met hun uit in Nusa Dua naar het rif. Ze wilden graag een ludieke foto voor thuis, daarom hebben ze allemaal kerstmutsen meegenomen. Onderwater maken we een hilarische groepsfoto met kerstmutsen. We sturen de foto nog dezelfde dag naar ze toe zodat ze hun vrienden en familie in het koude Zweden kunnen laten zien hoe zij hun Kerst vieren.

Week 51 – 2019

21 december 2019

Vandaag gaan we weer naar Nusa Penida. Wendy wil dolgraag met haar zussen de onderwaterwereld van Bali ontdekken. Door het regenseizoen is het water bij Mantapoint nog erg troebel en moeten we daarom uitwijken naar andere duiklocaties rondom Nusa Penida. Gelukkig zijn er reuze veel duiklocaties rond het eiland, dus keuze genoeg. We kiezen ervoor om te gaan duiken bij Toyapakeh, net voor de haven van Nusa Penida. We starten langs de rotswand die volledig begroeid is met koraal en waar het wemelt van de koraalvissen. Voor Wendy en Angel een droom die uitkomt, ze poseren trots voor de camera en vertellen op de boot honderduit over de schildpad die ze gezien hebben. De tweede duik brengt ons naar SD, waar we eerst lekker onze lunch opeten op de boot voordat we beginnen aan onze driftduik. De rustige stroming neemt ons mee langs de kust van het noorden van Nusa Penida en we hoeven amber te zwemmen met onze vinnen. Heel relaxed laten we ons meevoeren door de stroming en genieten we van trekker vissen, sergeant majors, clownvissen. En wederom worden we getrakteerd op een schitterend grote schildpad.

Week 50 – 2019

13 december 2019

Vandaag is het vrijdag de 13e… Wist je dat… Een angst voor vrijdag de 13e paraskevidekatriafobie heet?? Voor mensen met deze fobie is vandaag een helse dag.
Het eerste bewijs voor de ongeluksdag vrijdag de 13e stamt al uit 1896 uit ‘De Leeuwarder Courant’. In een artikel in deze krant werd het geloof in vrijdag de 13e al uitvoerig besproken.

Week 49 – 2019

8 december 2019

Vandaag staat in het teken van angsten overwinnen. Max en Eva willen graag ervaren hoe het is om te duiken. Eva heeft ooit een keer eerder gedoken maar kreeg toen last van een paniekaanval, hierdoor heeft ze haar duik destijds moeten afbreken. In de villa waar ze verblijven gaan we daarom in het zwembad een duik maken om de angst van Eva te overwinnen. Rustig leggen we eerst uit wat we gaan doen en beantwoorden we alle vragen die ze hebben. Doordat we de tijd hebben genomen om alles stap voor stap uit te leggen zien we de angst van Eva steeds minder worden. Max staat inmiddels al te popelen om te beginnen. We springen het zwembad in met Max en laten hem ervaren hoe het is om onderwater te ademen. Hij is zo comfortabel dat hij al de eerste oefeningen doet die horen bij de PADI Open Water. Reuze enthousiast draagt hij het stokje en de duikuitrusting over aan Eva. Heel even denkt Eva terug aan haar eerste duik in Thailand en raakt ze een beetje in paniek, maar dan herinnerd ze zich alles wat we hebben uitgelegd en durft ze het aan om haar hoofd onderwater te houden. Telkens gaan we een beetje dieper het zwembad in en stap voor stap zien we Eva steeds rustiger worden. Aan het einde van de middag ligt ze op de bodem van het zwembad en maken we een schitterende video van haar en haar broer Max die we trots posten op onze Instagram en onze Facebook-pagina.

2 december 2019

Giovanni komt vandaag met ons duiken, de goedlachse Zuid-Afrikaan zegt al wat ervaring te hebben met luchtflessen door zijn werk in de mijnen, hij wil ons graag trots laten zien hoe goed hij al kan duiken ondanks dat hij nog geen duikbrevet heeft. Dit is precies waar een introductieduik voor bedoeld is, voor het eerst ervaren hoe het is om te gaan duiken. Voordat we te water gaan leggen we uit waar alle duikuitrusting voor dient en wat we onder water tegen kunnen komen. Giovanni heeft de tijd van z’n leven en wil overal foto’s van. Zo staat hij trots op de foto met Nemo zodat hij die aan z’n dochters kan laten zien, hebben we foto’s gemaakt op de boot, naast de boot en wil hij ook een selfie met ons onderwater. We hopen dat alle foto’s een mooi plekje krijgen in het fotoalbum. Op onze Instagram kun je een kleine selectie vinden van alle foto’s die we gemaakt hebben.

Week 48 – 2019

29 november 2019

Vandaag gaan we met een hele familie op pad naar Tulamben, Esther en Tim komen weer bij ons duiken en ze hebben de rest van de familie meegenomen om te gaan snorkelen. Zo zijn ze met z’n alle een dag uit en kunnen ze hun ervaringen samen delen. De vriend van Esther heeft ooit 1 keer eerder gesnorkeld maar dit was geen succes. Hij is een beetje angstig als hij het water in loopt. We nemen alle tijd om rustig uit te leggen wat we gaan doen en waar we op moeten letten. Als hij zijn vinnen aan heeft en z’n masker op doet ziet hij de eerste vissen al, reuze blij gaat hij steeds een beetje dieper het water in en al snel snorkelt hij ons voorbij. Supertrots verteld hij ons tijdens de lunch wat hij gezien heeft en meegemaakt heeft. Hij heeft z’n bord nog niet op of hij belt al naar zijn familie in India om ook hun te vertellen wat hij gedaan heeft. Wat hebben we toch een prachtig beroep!!

28 november 2019

Een van de dingen waar we gigantisch van kunnen genieten is verrast worden… Vandaag zijn we zeker weer verrast. Vlak voordat we klaar waren met duiken en weer de boot op wilde gaan komen we een cadeautje tegen… een marble ray! Zelden worden we nog verrast door iets wat we nog niet eerder hebben gezien, vandaag was weer zo’n dag. Een schitterend grote marble ray… wow! De directe link naar deze beauty vind je hier.

26 november 2019

Tim komt vandaag duiken met zijn schoonzus Esther in Padang Bai. Voor hun duik hebben ze bij ons nagevraagd of we kunnen voorzien in hun veganistische en vegetarische dieetwensen. Dit is geen enkel probleem voor ons. Wanneer we lunchen bij Puri Rai kan iedereen een heerlijke lunch kiezen die volledig overeenkomt met je eigen dieetwensen en eventuele allergieën. Ook onder water kunnen we aan hun wensen voldoen… we zien bij Jepun een schitterende haai liggen die al een hele tijjd op het verlanglijstje staat van Tim. Die kan hij vandaag dus mooi van zijn bucketlist afstrepen.

Week 47 – 2019

19 november 2019

Wist je dat…… Tulamben niet alleen beroemd vanwege het U.S.S. Liberty wrak, maar ook vanwege onderwaterfotografie van micro organismen. Door het vulkanische zand springen de kleuren van zelfs de kleinste nudi branches en pigme seahorses er enorm uit. Op onze instagram @DDABali zie je een paar prachtige voorbeelden die we onlangs hebben geschoten.

Week 46 – 2019

11 november 2019

Wederom een gemengde groep; we hebben 3 duikers vandaag en maar liefst 6 snorkelaars. Een volle boot dus naar Nusa Penida. De snorkelaars komen vandaag met een cool verhaal thuis, we komen een Titan trigger fish tegen die heel graag zijn nest wil verdedigen. Nieuwsgierig komt hij kijken bij de indringers in zijn territorium. Ze zijn erg verrast door zijn grootte en zijn scherpe tanden, die hij vol trots laat zien. We blijven natuurlijk allemaal ongedeerd, maar hij heeft een flinke indruk achtergelaten bij onze gasten van vandaag. Gelukkig hebben we hem reuze goed in beeld gebracht tijdens onze snorkelsessie, prachtig beeldmateriaal om hun stoere verhaal te ondersteunen.

Week 45 – 2019

8 november 2019

Fabian maakt vandaag zijn PADI Open Water cursus af in Tulamben. Orlando en Diep-anh zullen vandaag 3 duiken maken om hun Advanced cursus af te ronden. We duiken bij het wereldberoemde wrak USS Liberty, de koraaltuin maar zullen beginnen bij de Wall. Terwijl Orlando en Diep-anh hun eerste duik maken kan de rest genieten van het heerlijke zwembad van Paradise Hotel in Tulamben. Na de eerste duik gaan we met z’n allen aan tafel voor de lunch. Daarna kunnen we allemaal weer te water op weg naar het wrak. Na 3 schitterende duiken kunnen we Fabian, Orlando en Diep-anh alle drie feliciteren met het behalen van hun duikbrevetten.

7 november 2019

Vandaag starten we weer met een PADI Open Water cursus en 2 PADI Advanced Open Water cursussen; de e-learning voor de Open Water heeft Fabian vooraf al afgerond zodat hij in twee dagen de cursus kan afmaken. We beginnen vandaag in Nusa Dua met een zwembad sessie. Terwijl Fabian zijn oefeningen in het zwembad doet, chillen we met de rest langs het zwembad met een kop koffie en thee. Orlando en Diep-anh bespreken met onze instructeur welke specialties ze zullen doen voor hun Advanced Open Water cursus. Na het zwembad springen we met zn allen de boot in om te gaan duiken bij het koraal van Nusa Dua. Op de boot hebben we 4 verschillende nationaliteiten, 5 verschillende ervaringsniveaus en maken we 2 prachtige duiken samen.

Week 44 – 2019

2 november 2019

Vandaag hebben we 3 funduikers naar Padang Bai. Want wat kun je beter doen op je vakantie dan genieten van de schitterende onderwaterwereld van Bali. En dat doen we vandaag met volle teugen! We komen een mooie grote Frog fish tegen, iets wat onze gasten nog nooit eerder hebben gezien. Gelukkig kunnen ze nog lang nagenieten van deze prachtige vondst omdat we alle foto’s en video’s gratis naar hun toesturen.

29 oktober 2019

Martin gaat vandaag voor de tweede keer met ons duiken, dit keer gaan we met de boot naar Nusa Penida. Oscar, Michelle en Theo gaan mee om te snorkelen. We gaan eerst naar Mantapoint op zoek naar de Manta’s. We zien 5 prachtige mantaroggen voorbij vliegen en ze cirkelen maar rond en rond de cleaning stations. Tijdens de tweede sessie bij SD komen we een prachtige grote schildpad tegen en verwonderen Michelle en Oscar zich over de hoeveelheid koraal bij SD. Rustig laten we ons meevoeren door de stroming tot de boot ons weer ophaalt. Eenmaal op de boot proosten we op een geslaagde dag en varen we terug naar Nusa Dua.

Week 43 – 2019

23 oktober 2019

Vandaag sluiten we de PADI Open Water cursus van Daphne af in Padang bai. Daarnaast sluit Martin vandaag aan om voor het eerst te duiken op Bali. We duiken vandaag twee keer zodat Daphne haar praktijk kan afronden en we haar daarna kunnen feliciteren met haar duikbrevet. We duiken bij Jepun en Blue Lagoon. We zien tijdens het duiken weer een paar haaien en worden we getrakteerd op verschillende kleurrijke koraalvissen zoals clownvissen en Banner fish.

22 oktober 2019

De tweede dag voor Daphne haar PADI Open Watercursus. Vandaag zal ze in het rif van Nusa Dua haar eerste twee duiken maken. Alle oefeningen die ze gisteren in het zwembad heeft geoefend mag ze nu in de praktijk brengen. Samen met onze lokale instructeur werkt ze aan haar cramp removal oefeningen en onder het toeziend oog van alle koraalvissen verwijderd ze haar regulator om deze vervolgens terug te vinden en weer in te doen. We komen weer een klein haaitje tegen en sluiten de dag af met een heerlijke lunch op het strand van Nusa Dua. Na de lunch nemen we het examen af en is het eerste deel van haar PADI Open Water al afgerond.

21 oktober 2019

De laatste dag van de duiksafari van Sebastiaan. Hij zal vandaag met een lokale gids gaan duiken bij Gili Tepekong, ook wel Sharkpoint genoemd. De stroming op deze locatie is best heftig, vandaar dat we hier alleen gaan duiken met ervaren duikers. Tijdens het duiken wordt Sebastiaan getrakteerd op verschillende haaien, pufferfish en clownvissen. Ze duiken door een grot heen waar kleinere vissen kunnen schuilen van de stroming buiten de rotsen. Een prachtige ervaring om zijn duiksafari af te ronden. Ondertussen begint Daphne in Nusa Dua aan haar eerste dag van haar PADI Open Water cursus. Ze leert de theorie met onze lokale instructeur Mitha op de laptop en zal daarna haar eerste oefeningen doen in het zwembad. In het zwembad leert ze haar masker klaren en hoe haar BCD (trimvest) werkt. Morgen zal ze haar examen maken en haar eerste duiken maken in het buitenwater.

Week 42 – 2019

19 oktober 2019

De tweede dag van de snorkel- en duiksafari van Sebastiaan, Sabia en Umber. We stappen vandaag in de boot vanaf Sanur naar Nusa Penida. Hans en Kevin gaan gezellig met ons mee snorkelen vandaag. Vader en zoon willen dolgraag samen de Manta’s zien. Door een boei en een reddingsvest te gebruiken is ook kleine Umber weer van de partij. Ondanks de grote hoeveelheid plankton in het water zien we allemaal meerdere Manta’s en maken we weer mooie foto’s en video’s van onze avonturen. Na deze prachtige ervaring met de engelen van de oceaan gaan we met de boot naar het noorden van Nusa Penida, naar de duiklocatie SD. Eenmaal hier aangekomen gaan we lunchen. Voor Sebastiaan, Sabia en Umber hebben we vegetarische lunchboxen geregeld zodat hun dieetwensen voorzien zijn. Het water bij SD is prachtig kalm en er staat een lichte stroming. Deze locatie is ideaal voor een driftduik, we springen dus op een punt het water in en zullen ons mee laten varen door de stroming. Wat een weelde aan koraal! We genieten allemaal met volle teugen van de pracht en praal en worden een paar honderd meter van ons beginpunt weer opgehaald door onze boot.

15 oktober 2019

Een tijdje geleden nam Sebastiaan contact met ons op. Hij duikt graag en is gek op de onderwater wereld, zijn vrouw en zoon willen dit ook graag ervaren en zullen met ons mee gaan snorkelen. Umber heeft op zijn jonge leeftijd al veel snorkeltrips gemaakt tijdens eerdere vakanties. Samen plannen we 3 dagen voor hun, 2 dagen snorkelen en duiken en 1 dag waarbij Sebastiaan alleen met ons op pad zal gaan om te gaan. Vandaag gaan we met z’n allen op pad naar Padang Bai. Door het reddingsvest kan kleine Umber niks gebeuren en kan moeder onbezorgd genieten van de onderwater wereld. Wij houden een oogje in het zeil op de kleine man. We doen de eerste sessie bij Jepun en normaal gesproken doen we de tweede sessie in de baai van Blue Lagoon, echter dit keer niet. Door de typhoon die afgelopen weekend over Japan heeft geraasd is het water in de baai te onrustig en kiezen we er daarom voor om bij Jepun te blijven en daar ook de tweede sessie te doen. Veiligheid voor alles. Umber was flink uitgeput door alle indrukken en is drijvend op zijn rug lekker in slaap gevallen in het water. Wanneer we weer terug zijn aan wal gaan we gezamenlijk lunchen in het restaurant en rijden we het gezin terug naar hun hotel.

Week 41 – 2019

12 oktober 2019

Vroeg uit de veren voor een vroege ochtendduik. De zon komt net op als we met z’n allen vanaf het kiezelstrand van Tulamben te water gaan. We bieden Lorenz extra hulp door hem aan de hand mee te begeleiden het water in. De ochtendzon schijnt zachtjes door het water en we maken twee prachtige duiken. Dianne heeft er voor vandaag voor gekozen om lekker bij het zwembad te blijven liggen, dat is een van de redenen waarom Paradise Hotel zo’n fijne locatie is. Er is voor ieder wat wils. Tijdens de eerste duik komen we wederom een schildpad tegen en een grote groep sweetlips die bij het wrak wonen. Na het ontbijt maken we de tweede duik langs het koraal naar de beeldentuin. Onze lokale gids spot een blue spotted stingray die zich heeft ingegraven in het zand wachtend op zijn volgende prooi. We schieten weer veel mooie foto’s zodat ze thuis nog lang kunnen nagenieten van hun avonturen met DDA Bali. De groepsfoto van vandaag zetten we trots op onze Instagram en Facebook.

11 oktober 2019

Een nieuwe uitdaging vandaag. Regina en Lorenz hebben twee dagen bij ons geboekt na we al een tijdje contact hebben gehad per email. Lorenz heeft namelijk kokervisie en ziet daardoor niet veel meer. We gaan de uitdaging graag aan om ervoor te zorgen dat Lorenz nog een prachtige ervaring kan hebben. Daarnaast gaan Andries en Dianne mee. Andries heeft al vaker gedoken en heeft zijn PADI Open Water brevet, maar Dianne wil graag ervaren hoe het is om te duiken op Bali en gaat voor een introductieduik. Amed is een ideale locatie voor beginnende duikers. Ook al heb je nog nooit gedoken op Bali of waar dan ook, Amed is perfect om de eerste stap te maken. Je kan vanaf het strand zo naar de duiklocaties lopen en er is enorm veel te zien. Er is weer een droom werkelijkheid geworden, Regina zal nooit vergeten hoe ze tijdens het duiken haar eerste schildpad heeft gezien. Inmiddels hangt de foto die we hiervan gemaakt hebben trots boven hun eettafel. Na twee schitterende duiken gaan we met z’n alle naar Tulamben om daar te overnachten bij Paradise Hotel. Na het diner gaan we vroeg naar bed om de volgende ochtend vroeg op te staan voor een vroege ochtendduik.

Week 40 – 2019

4 oktober 2019

We sluiten de duiksafari op Bali van Leroy en Deboo af met een dagtrip naar Padang Bai. Boven en onder water is het zicht ongelofelijk. We kunnen vanaf de boot de Agung vulkaan zien en onderwater meters ver kijken. Tijdens de eerste duik bij Jepun worden we onder andere getrakteerd op een boxfish en een porcupinefish, waar we een prachtig filmpjes en foto’s van maken die we gratis toesturen naar Deboo en Leroy. Voordat we weer terug de boot op gaan spotten we nog een kleine white tip reefshark. De tweede duik brengt ons naar Blue Lagoon waar we langs de muur duiken en veel verschillende koraalvissen tegenkomen, een blue spotted stingray en een nudi branch.

3 oktober 2019

Op deze dinsdag gaan we met Deboo en Leroy naar Amed. We komen een mooie blue spotted stingray tegen en zelfs een verstopte pygme seahorse. Tijdens de tweede duik zien we een grote dikke zeester onder een stuk koraal verscholen met daarnaast een morray eel die klaar zit voor zijn nieuwste vangst. Vlak voor we weer het water uit gaan komen we een frog fish tegen die ligt te chillen tegen een rots.

2 oktober 2019

De duiksafari gaat vandaag verder voor Deboo en Leroy. Met een boot gaan we naar Nusa Penida waar Deboo en Leroy gaan duiken samen met de familie van de Velden. Daarnaast hebben we drie snorkelaars die mee gaan om Manta’s te spotten. We worden enorm getrakteerd! Er blijven zo’n 5 gigantische manta’s voorbij cirkelen op beide cleaning stations, zo hebben onze snorkelaars en duikers de tijd van hun leven. We genieten allemaal met volle teugen en voor veel is dit een droom die uitkomt. Als we de eerste sessie afronden en napraten op de boot wat we allemaal gezien hebben varen we ondertussen uit naar Crystal Bay. Iedereen geniet van de lunch terwijl we ervoor zorgen dat alles klaar staat voor de tweede sessie. Crystal Bay dankt zijn aan het kristalheldere water, hierdoor kun je prachtig ver kijken. We zien schitterende kleine sepia’s voorbij zwemmen die verschieten in een weelde van kleuren. Wanneer we weer aankomen in de haven van Sanur nemen we afscheid van elkaar en gaan we in twee auto’s weer terug naar de hotels van onze klanten.

Week 39 – 2019

28 september 2019

Vandaag starten we met een 4 daagse duiksafari voor Deboo en Leroy. We starten met het maken van een schitterende vroege ochtendduik in Tulamben. Vroeg uit de veren dus om de eerste zonnestralen te vangen. Het is een prachtig gezicht om de zon op te zien komen boven de oceaan terwijl we het water inlopen voor de eerste duik. Op onze Instagram en Facebook vind je een foto van ons schitterende uitzicht van vanmorgen. Tijdens het duiken komen we een groep Napoleon bumpheads tegen, normaal gesproken zijn ze al weg wanneer het al licht is. De electric clam licht schitterend op in het licht van onze zaklamp. Normaal gesproken lunchen we tussen de duiken door, dit keer eten we gezamenlijk ons ontbijt met een kop koffie. Gedurende de tweede duik zien we een paar mooie pygme seahorses in de koraaltuin en komen we uit bij de onderwater beeldentuin voor een paar grappige selfies. Doordat het nog lekker rustig is onderwater zien we meerdere koraalvissen in grote getalen, een aantal grote kogelvissen en tussen de anemonen vinden we Nemo 😊 Na de tweede duik pakken we alle uitrusting in en brengen we onze klanten moe en tevreden weer naar hun hotel.

27 september 2019

Onze bus vertrekt vandaag naar Padang Bai. Yannick rond zijn PADI Open Water af, samen met twee introductieduikers die graag willen ervaren hoe het is om te duiken op Bali. Selcuk en Dilara hebben nog nooit gedoken maar zijn erg enthousiast voor deze nieuwe ervaring. We duiken vanaf een kleine jukung boot en voor de gezelligheid gaat de vriendin van Yannick mee om te gaan snorkelen. Zo hebben ze samen een gezellig dagje uit en kan Yannick zijn cursus vandaag succesvol afronden. Een koraalduivel is speciaal voor onze duikers uit zijn schuilplaats gekomen om al zijn pracht en praal te tonen. Daarnaast zien we een gigantische octopus en een paar flinke garden eels.

26 september 2019

We starten weer met de praktijk van een Open Water cursus. Ook Yannick heeft ervoor gekozen om zijn theorie al vooraf te behalen via e-learning. Vandaag zal hij zijn eerste praktijkervaring op doen in het zwembad in Nusa Dua. Yannick leert onder andere hoe hij de duikuitrusting aankoppelt en loskoppelt en leert hoe hij zijn masker moet klaren. Na een heerlijke lunch gaan we de oceaan op zodat Yannick voor het eerst echt kan gaan duiken op Bali. Tijdens het duiken komen we twee prachtige witpunt rifhaaien tegen, een grote gele zeester en kogelvis en kleurrijke koraalvissen. Een topstart van zijn PADI Open Water cursus met DDA Bali.

Week 38 – 2019

22 september 2019

We varen uit vanaf Nusa Dua vandaag voor een romantisch uitje. Daan en Nine duiken vandaag met ons bij Nusa Dua, tijdens de lunch vertellen ze ons dat ze zich een paar dagen eerder hebben verloofd. Trots verteld Nine over hoe Daan zijn aanzoek heeft gedaan en samen proosten we op de liefde. Onder water hebben we onder andere prachtige foto’s van het stel geschoten die we na hun dagtrip gratis toesturen als aandenken aan een onvergetelijke vakantie. Benieuwd naar de foto’s? Neem vooral even een kijkje op onze Instagram of Facebook.

20 september 2019

Dag twee van Maik zijn Open Water cursus. We vertrekken vanaf het strand in Nusa Dua met een kleine jukung. Tijdens het duiken komen weer prachtig zeeleven tegen een mantis shrimp, een nudi branch, verschillende koraalvissen, trekkervissen en zelfs een klein haaitje. Voor de gezelligheid is Annemarie, de vriendin van Maik meegegaan, samen lunchen we op het strand. Na vandaag kunnen we Maik feliciteren met het behalen van zijn Open Water duikbrevet.

18 september 2019

Soms kan het gebeuren dat je begint aan je PADI Open Water begint maar deze door omstandigheden niet direct kan afmaken. Gelukkig blijft de score een jaar geldig waardoor je altijd later de cursus weer kan oppakken. Zo begint Maik vandaag aan zijn referal, zijn doorverwijzing. Een gedeelte van zijn cursus heeft hij al succesvol afgerond en vandaag gaan we van slag met de buitenwaterduiken in Sanur. We komen een koraalduivel, verschillende pufferfish, clownvissen en een nudi branch tegen.

Week 37 – 2019

14 september 2019

Volle maan… dit betekend grotere golven en meer deining. De stand van de maan heeft altijd een invloed op de zee en hier proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden wanneer we een trip plannen. Zeker voor onervaren duikers kan het dan pittig zijn om het water in te gaan.

Week 36 – 2019

7 september 2019

De tweede dag voor Dilano en Sanne, we wijken vandaag uit naar Tulamben. Het zicht in Nusa Dua, waar we eigenlijk wilde gaan duiken is te troebel waardoor we ervoor kiezen om naar Tulamben te reizen. Oostenrijkse Albert gaat met ons mee omdat hij heel graag het scheepswrak wil zien. Voor de eerste sessie laten we de duikflessen afzetten op het strand vlak voor het USS Liberty scheepswrak, hierdoor hoeven we niet met onze zware fles de wandeling te maken naar de plek waar we te water gaan. Tijdens de eerste sessie duiken we rondom en in het wrak, waar we een gigantische pufferfish tegenkomen. Vlak voor we naar het strand terugkeren zien we een schildpad voorbij zwemmen. Na een heerlijke lunch gaan we terug het water in, dit keer op weg naar de beeldentuin. De beelden zijn door de regering aangebracht om het koraal meer ruimte te geven om te laten groeien. Daarnaast levert de beeldentuin prachtige foto’s op; om de beurt poseren Albert, Dilano en Sanne bij de beelden. Na afloop sturen we alle foto’s en video’s gratis naar ze toe zodat ze een mooi aandenken hebben aan hun dagen met DDA Bali.

6 september 2019

Een gecombineerd clubje vandaag; Dilano en Sanne komen bij ons duiken op Bali en Timo gaat met zijn vriendin en moeder met ons mee snorkelen. We vertrekken dus weer met een volle bus naar Padang Bai. Bij Jepun komen we een koraalduivel tegen en een schitterend gekleurde ribbon eel staart ons aan vanuit zijn zanderige verstopplek. Bij het scheepswrakje liggen twee haaien samen te chillen en terwijl we wegzwemmen komen we een prachtige zeeschildpad tegen. Wat een cadeautjes! Tijdens de tweede sessie in Blue Lagoon komen we een grote Titan Triggerfish tegen, die kan wel tot 75 cm groot worden en soms flink territoriaal zijn. Wanneer ze hun eitjes hebben gelegd zullen ze hun territorium verdedigen met hun tandjes. Maar geen zorgen, ondanks dat deze Triggerfish een hele grote jongen is, kan deze ons niet bijten.

3 september 2019

Vandaag begint Timo aan zijn praktijk voor zijn Open Water brevet. Zijn e-learning heeft hij online al afgerond. Timo heeft nog nooit gedoken maar was wel reuze nieuwsgierig. Terwijl hij bij het Coral Triangle Center zijn oefeningen in het water doet gaan Lars en Laura de Escaperoom uitproberen. De escaperoom staat volledig in het teken van het redden van de oceaan en de invloed van de mens op het zeeleven. Door verschillende puzzels op te lossen en meerdere kamers te doorlopen kunnen we uiteindelijk de sleutel vinden tot het conserveren van het koraal, het zeeleven en hiermee kunnen we ontsnappen 😊 Prachtig gemaakt en reuze leerzaam.

Week 35 – 2019

30 augustus 2019

Nieuwe maan, een nieuw begin. Op veel plaatsen op Bali wordt hier met ceremonies bij stil gestaan en zie je overal lokalen op scooters in traditionele kledij met offers naar de tempels trekken om offers te brengen aan de goden. Ook nu heeft de maan weer een grote invloed op de zee, bij volle maan en nieuwe maan spreken we van springtij, bij hoogwater is de zeespiegel extra hoog en bij laagwater is de zeespiegel extra laag.

Week 34 – 2019

22 augustus 2019

Jesse en Lisa gaan vandaag met ons naar Tulamben, op zoek naar het USS Liberty scheepswrak. Jesse en Lisa werken allebei bij de marine en hebben daardoor al een band met de zee. Het verhaal achter het USS Liberty wrak en hoe het uiteindelijk terecht is gekomen vlak bij de kust intrigeert ze. Lisa en Laura gaan snorkelen naar het scheepswrak en volgen Jesse en Lars tot zij te diep zijn en uit het zicht verdwijnen… En dan ineens doemt het grote wrak voor hun op. Wat een mooi gezicht! Het scheepswrak ligt zo dicht bij het wateroppervlak dat je zelfs snorkelend het wrak kan aanraken en er voor een gedeelte in kan kijken. Door de slijtage van de jaren en het bergen is niet alles te herkennen maar het roer is nog grootendeels intact en herkenbaar. Wat een ervaring! Terwijl we opdrogen bij het restaurant bespreken we wat we gezien hebben en stappen we daarna tevreden weer de auto in, terug naar het hotel.

Week 33 – 2019

18 augustus 2019

De hele familie v.d. Werf gaat vandaag met ons duiken in Amed, ondanks dat ze geen duikbrevet hebben willen ze toch heel graag de onderwaterwereld van Bali ervaren. Dat is precies waar een introductieduik voor bedoeld is. Tijdens een kop koffie en thee leggen we de duikuitrusting uit en de handgebaren die we onderwater gebruiken. Vanaf het strand lopen ze de zee in om op ontdekkingstocht te gaan. Het is een beetje wennen met zo’n zware fles op je rug, maar eenmaal onderwater voel je er niks van en beleef je een waar gevoel van gewichtloosheid.

17 augustus 2019

Vandaag viert heel Indonesië onafhankelijksheidsdag. Sinds 17 augustus 1945 heeft Indonesië zich onafhankelijk verklaart van Nederland, de republiek Indonesië is geboren. De onafhankelijkheid werd pas op 27 december 1949 door Nederland erkend.

12 augustus 2019

Vandaag vertrekken we met een volle boot naar Nusa Penida; Maribelle neemt haar kinderen mee op een onvergetelijke snorkeltrip en de hele familie Donkers gaat met ons duiken bij Mantapoint en SD. De manta’s bleven maar komen, wat een schitterend gezicht! Bij beide cleaning stations waren er meerdere manta’s te zien en na de eerste sessie zaten we met z’n allen op de boot te glunderen. Een klein boottochtje later komen we aan bij SD, aan de noordkant van het eiland. Hier gaan we eerst lekker lunchen, de kids bovenop het dak en de rest uit de zon onder het afdakje van de boot. Na de service interval kunnen we allemaal weer te water gaan en duiken en snorkelen we over de grote koraaltuinen van SD. De kids herkennen veel vissen onderwater en verwonderen zich over de blauwe zeesterren die we keer op keer tegenkomen. Als iedereen weer veilig aan boord is gaan we met de boot terug naar de haven van Sanur. Weer een topdag!

Week 32 – 2019

9 augustus 2019

Another day at the office 😊 Na al die drukke dagen sturen we vandaag alle gratis foto’s en video’s naar de klanten toe. Via een downloadlink kan iedereen alles downloaden om aan vrienden en familie te laten zien welke avonturen ze hebben beleefd met DDA Bali. Voor ons superleuk om te doen en voor al onze klanten een prachtig aandenken aan hun dagtrip met ons.

8 augustus 2019

Jorgos en Dewi gaan vandaag met ons naar Amed. Jorgos heeft zijn duikbrevet en gaat met Lars duiken terwijl Laura en Dewi samen gaan snorkelen. Zo kunnen we hun beide een prachtig beeld van de onderwaterwereld geven en tussen het duiken door kunnen we gezamenlijk genieten van de heerlijke lunch en een drankje bij het Divers Café. Wat een prachtig koraal en superveel vissen horen we na het duiken en snorkelen. We worden tijdens het snorkelen getrakteerd op een frogfish! Zo lelijk dat ie mooi is. En de duikers boffen helemaal; ze komen een prachtige zeeschildpad tegen. Een schitterende ervaring voor allebei. Trots brengen we Dewi en Jorgos na hun dagtrip weer terug naar hun hotel.

7 augustus 2019

De tweede en laatste dag van de PADI Open Water cursus voor Diana en Frank. Doordat ze hun e-learning al gedaan hebben in Nederland kunnen ze in twee dagen hun PADI Open Water afronden. Jaap gaat gezellig mee, vorige week geslaagd voor zijn Open Water brevet en vandaag weer mee op pad naar Padang Bai. Tijdens het duiken komen we een mooie zeeslang tegen en spotten we een octopus die zicht goed verschuilt tegen een rots aan. Terwijl de octopus verhuisd verschiet hij van kleur en textuur, wat een prachtig gezicht! We schieten een berg aan mooie foto’s en video’s die we na de duiken gratis naar hun toesturen. Zo kan Jaap aan zijn vrouw laten zien wat hij onder water heeft meegemaakt en kunnen Frank en Diana na hun vakantie aan vrienden en familie trots laten zien hoe ze hun duikbrevet hebben behaald.

6 augustus 2019

Frank en Diana starten vandaag met de praktijk van hun PADI Open Water. Door de e-learning hebben ze hun theorie al afgerond voordat ze op Bali aankwamen. Zo hoeven ze niet met hun neus in de boeken te zitten tijdens hun vakantie. We beginnen de dag in het zwembad van het Coral Triangle Center in Sanur. Mitha neemt de oefeningen door en zorgt ervoor dat er een goede basis gelegd is om het buiten water in te gaan. Na de lunch stappen we op de boot en gaan we de eerste duiken maken. Na het afronden van de eerste praktijkoefeningen varen we terug naar de kust en ronden we de eerste dag af. Onder het genot van Nederlandse klassiekers brengen we Frank en Diana terug naar hun hotel.

5 augustus 2019

Hoog bezoek uit Nederland, Lars zn zus en Rick, een oude bekende, gaan vandaag met ons op pad. Op deze schitterende maandagmorgen gaan we naar het mooie Tulamben. Een perfecte locatie voor beginnende duikers, want vandaag gaan we 5 introductieduikers enthousiast maken voor het duiken. Nina, Marieke, Marie-Jose, Anika en Rick gaan vandaag samen te water om het duiken te ervaren. Onder het genot van een kop koffie en thee krijgen ze de briefing over de uitrusting en de belangrijkste handsignalen. In het zwembad van Paradise Hotel gaan ze voor het eerst door de regulator ademen, leren ze hoe ze hun masker moeten klaren en hoe hun BCD werkt. Na het zwembad gaan we met zn alle het open water in en gaan we samen de koraaltuin verkennen. Nemo en Dory zijn weer van de partij en we zien verschillende angelfish en banner fish. Enthousiast gaan we samen lunchen en plannen we de tweede duik, dit keer gaan we naar het wrak. Marie-Jose gaat de tweede sessie met Laura snorkelen, gelukkig kun je ook snorkelend het USS Liberty wrak prachtig zien. Bij het scheepswrak komen we een grote groep sweetlips tegen, nemen we een kijkje in het ruim en gaan we langs de garden eels weer terug naar de kust. We nemen nog een drankje om de dag te bespreken en springen moe maar voldaan weer in de auto om met Andre Hazes op de achtergrond terug te rijden naar hun hotels. Missie geslaagd, we hebben weer mensen enthousiast gekregen voor onze prachtige sport, daar doen we het voor!

Week 31 – 2019

4 augustus 2019

Vandaag gaan we met een grote groep op pad! 3 gasten voor een introductieduik, 4 funduikers en 1 snorkelaar. Met 2 volgeladen auto’s komen we aan in Padang Bai. In het restaurant Puri Rai maken we kennis met elkaar en delen we de boten in. Nadat we allemaal onze lunch hebben besteld gaan we de boten op en varen we uit naar Jepun. Voordat we te water gaan legt onze instructeur aan de introductieduikers de basisbeginselen van de duikapparatuur uit. Op de andere boot houdt Budy, onze Divemaster een korte briefing en gaan we gezamenlijk te water. Terwijl de duikers de diepte in gaan op zoek naar het kleine scheepswrak blijven Laura en John aan de oppervlakte om snorkelend te genieten van alle pracht en praal. Een hele groep Sergeant Majors zwemt voorbij en vlak onder de oppervlakte zien we stellages die zijn aangebracht om het koraal te helpen groeien. De tweede sessie brengt ons naar Blue Lagoon, een mooie kleine baai waar ook weer voor duikers en snorkelaars veel te zien is. Tijdens onze tweede sessie komen we een paar kleine sepia’s tegen die heel mooi van kleur verschieten en vlak voor we weer de boot op gaan zien we een blue spotted stingray op zoek naar een plek om zich te verstoppen. Als iedereen weer op de boot zit, varen we terug naar de haven om heerlijk te gaan lunchen en ervaringen uit te wisselen.

3 augustus 2019

De laatste dag van de cursus voor Milan zijn PADI Advanced Open Water duikcursus, en voor Herman, Miranda en Jamie voor hun PADI Open Water brevet. We worden weer schitterend getrakteerd op een paar mooie haaien en een schildpad die op z’n gemak lekker op het koraal zn lunch aan het nuttigen is. Voor de Open Water cursus zijn de laatste twee duiken puur voor het plezier, alle oefeningen zijn al afgerond. Milan rondt vandaag zijn laatste specialties af. Bij een Advanced Open Water duikcursus worden altijd 5 specialties gedaan, standaard zijn dit een diepduik tot maximaal 30 meter en een navigatieduik. Na een heerlijke dag in Padang Bai kunnen we alle vier onze cursisten weer feliciteren met hun duikbrevetten. Van harte gefeliciteerd Herman, Miranda, Jamie en Milan!

2 augustus 2019

Onze Open Water cursus gaat vandaag verder in Sanur en Milan sluit vandaag aan om zich ook te brevetteren voor PADI Advanced Open Water. Hij heeft de smaak te pakken 😊 Na een korte boottocht springen we samen het water in om de theorie in praktijk te brengen. We zien schitterende Morray alen, trumpetfish, koraalvissen en sweetlips bij de onderwater beeldentuin.

1 augustus 2019

Vandaag start een heel gezin aan hun praktijkoefeningen voor de PADI Open Water cursus. Vader, moeder en dochter zijn in Nederland al gestart aan hun theorie. Een van de vele voordelen die we aanbieden aan onze cursisten. Hierdoor hoeven ze tijdens hun vakantie niet te studeren en kunnen ze genieten van hun vakantie. Vader en dochter maken gebruik van e-learning, op hun tablet of computer kunnen ze alle theorie doornemen op een hele interactieve manier. De eerste dag van de cursus doen we in een zwembad zodat onze cursisten rustig en veilig kunnen wennen aan de duikapparatuur en hun eerste oefeningen daar kunnen volbrengen. Tijdens de lunch bespreken we alle vragen die onze cursisten hebben over de theorie zodat ze alle drie kunnen slagen voor hun PADI Open Water brevet.

31 juli 2019

De laatste dag voor Milan en Jaap hun PADI Open Water duikcursus. We vertrekken in alle vroegte naar het schitterende Tulamben, onderweg stoppen we bij een tempel om even de benen te strekken en ons te verwonderen over de apen die hier rondlopen. Eenmaal aangekomen in Tulamben gaan we duiken bij het beroemde U.S.S. Liberty scheepswrak. Onze cursisten leren vandaag onder andere navigeren onderwater en hoe ze de duikballon moeten opblazen. We zien clownvissen, trekkervissen, garden eels en zelfs een electric clam! Aan het einde van een heerlijke dag kunnen we onze beide cursisten feliciteren met hun PADI Open Water brevetten. Heel veel duikplezier Milan en Jaap!

30 juli 2019

Vandaag gaat de PADI Open Water cursus verder in het warme water van Bali, we duiken vanaf een jukungboot bij Nusa Dua. Jaap sluit vandaag aan om zijn PADI Open Water cursus af te ronden die hij al eerder gestart was. De oefeningen verlopen vlekkeloos, wat een natuurtalenten zijn onze cursisten! Onder toeziend oog van veel verschillende geïnteresseerde koraalvissen leren onze cursisten bijvoorbeeld hoe ze hun maskers kunnen klaren. Op onze Instagram plaatsen we hier een mooi filmpje van. Als we weer aan de kust zijn genieten we van een smakelijke lunch. Tijdens de terugrit bespreken Jaap en Milan enthousiast welke vissen ze allemaal gezien hebben. Weer een geslaagde dag met DDA Bali.

29 juli 2019

Vandaag start onze cursist Milan aan zijn PADI Open Water cursus. We starten de dag met het doornemen van de theorie en gaan na een heerlijke lunch naar het zwembad voor de eerste praktijkoefeningen van de cursus. Onze instructeur Mitha laat hem alle kneepjes van het vak zien en doet in het zwembad alvast de eerste oefeningen met onze cursist. Op de terugweg bespreken we in onze bus de theorie met Milan zodat hij helemaal voorbereid is op zijn theorie-examen.